Agile en impro

Touwtrekken

Agile en impro

Deze pagina is speciaal bestemd voor IT-ers. Werk je in een agile project, pas je Scrum, DSDM of RUP toe? Ben je benieuwd hoe improvisatie jou en jouw team kan helpen om nog effectiever te werken? Lees dan verder.

Agile softwareontwikkeling is nodig omdat er teveel tegelijk verandert. De pretentie dat je aan het begin van een project kunt voorspellen wat er nodig is en dat je exact kunt inschatten hoeveel werk dat kost, die pretentie is vals. Methodes als Scrum en RUP helpen om te gaan met veranderingen in een project. Zij geven handvatten om iteratief, incrementeel en samen met de gebruikers tot resultaat te komen.
Methodes als Scrum en RUP helpen niet met het onderdeel van agile dat een stuk lastiger is: de vaardigheden om los te laten, om op eerdere idee├źn terug te komen, om samen te werken en om fouten te durven maken en ervan te leren. Dit zijn meteen wel de vaardigheden waarmee een project staat en valt.

Voor de harde technieken kun je op training. Voor deze vaardigheden moet je kunnen improviseren. Het goede nieuws is: ook dat kun je leren! Al zo’n vijftien jaar werk ik als trainer en coach in de IT. Hier help ik IT-professionals en managers om hun werk beter te doen. Al vijftien jaar gebruik ik improvisatie als middel om teams te laten oefenen met agile vaardigheden.

Wil je meer informatie over wat ik voor jou of voor jouw team kan betekenen? Bel of mail me!

Lees mijn blogs over hoe ik zoal met teams werk aan hun agile- en improvaaridgheden of een van de artikelen die ik over dit onderwerp schreef:

  • Softwareontwikkelaar moet aan de theatersport (Software Release Magazine, feb. 1999) “Van de hedendaagse software-ontwikkelaar worden meer en meer vaardigheden gevraagd die niet met het programmeren zelf te maken hebben. Incrementeel, iteratief en interactief ontwikkelen is gebaseerd op communicatie, teamgeest en om kunnen gaan met onzekerheden. Een RAD-teamlid wordt geacht over een bijpassend repertoire soft-skills te beschikken.”
  • De projectleider de regisseur (informatie, okt. 2002) “In deze column vergelijkt Arjen Uittenbogaard de wijzigende taak van een projectleider met die van een regisseur van improvisatietoneel.”
  • Softwareontwikkeling vraagt improvisatietalent (Automatiseringsgids, 8 nov. 2002) “Op het gebied van softwareontwikkeling vindt een cultuuromslag plaats. Steeds meer projecten werken op een incrementele, iteratieve en interactieve manier. Niet elk project is in staat dit gedachtegoed in de praktijk te brengen. Arjen Uittenbogaard laat aan de hand van acht stellingen zien wat een succesvolle route kan zijn.”
  • Agile teambuilding (Software Release Magazine, nov. 2002) “Een mentor, facilitator of trainer die een boodschap wilt overbrengen, doet er goed aan na te denken over de (werk)vorm die zij wil gebruiken. Vaak is het verstandig om de vorm aan te laten sluiten bij de inhoud. Is de boodschap: we moeten samenwerken, breng dat dan niet in individuele gesprekken over. (…) Dit artikel introduceert improvisatietoneel als geschikte werkvorm om vaardigheden te oefenen die gewenst zijn in agile softwareprojecten.”

Lees ook mijn blogs op de site van mijn werkgever.